even wachten

De gemiddelde Argentijn wacht zo’n tweederde deel van zijn leven. Schat ik. Op de lift naar beneden, op de metro, bij de lift op kantoor, bij de koffiebar, totdat de serveerster klaar is met de klant die voordrong omdat hij zijn totale wachttijd in zijn leven iets minder lang wilde maken en zijn vraag was heel kort even tussendoor, want hoe kwam hij vanaf hier zo snel mogelijk bij de obelisco en nu hij hier toch was, doe maar gelijk een koffie. Ja met melk graag. En geen suiker, nee een zoetje.

Wachten in de kiosk als hij een pakje sigaretten wil kopen. Want er is nog iets gaande op de telefoon en de verkoper heeft geen haast. Wachten bij de Chinese supermarkt, omdat de kassabediende nog een Chinese vechtfilm zit te kijken en hij krijgt zijn blik niet van het scherm af. Langer wachten, omdat diezelfde kassabediende er na het openen van zijn kassalade achterkomt dat hij geen 50-peso’s-briefjes meer heeft. Hij gaat het even voor je halen achter. Dat duurt.

Wachten omdat het interview voor hem uitloopt. Of de afspraak bij de dokter. Of de afspraak aan het loket. Wachten tot de mevrouw achter het loket iedereen achter elk ander loket gegroet heeft met een zoen op de wang. En daarna haar hete water over haar mate heeft geschonken. Wachten tot de computer van de mevrouw achter het loket opgestart is. Om daarna een papier met de hand in mogen te vullen.

S1o1PhB_z_930x525__1
Wachten tot zijn eigen computer gestart is eenmaal op kantoor. Wachten tot de servicemedewerker die hem daarbij kan helpen hem uit de wacht haalt. Wachten tot die servicemedewerker naar zijn plaats komt lopen om hem daadwerkelijk te helpen. Wachten tot de elektriciteit het weer doet. En de wifi. Wachten tot het twee uur is. En lunchtijd. Wachten tot het zeven uur is. En de baas weggaat. Dan mag hij ook.

Wachten tot hij naar de vrienden gaat waar hij asado gaat eten. Daar weer wachten tot ze zover zijn om naar het terras te gaan boven op het huis. Dan wachten tot het vuur aan is. Hij weet dat ze pas tegen elven eten, maar als om half twaalf het vuur nog niet eens aan is, dan gaat hij zich vooral geen zorgen maken.

Wachten in de rij bij de bibliotheek, de sportschool, het restaurant, het terras van de bar, de bakker, de groenteboer.

EsperarBondi-696x522
De bus. Wachten in de rij voor de bus. En deze rijen zijn extreem georganiseerd en meestal behoorlijk lang. Voordringen wordt hier absoluut niet op prijs gesteld, tenzij de voordringer eruitziet als 80 jaar of een baby heeft. In haar buik dan wel in haar armen.

uta_3_5
Wachten doet een Argentijn nooit alleen. Mensen voelen zich hier rustig als ze in de rij staan. ‘Is dit de rij?’ vragen ze soms uit het niets, als ze naast je komen staan. Je stond nietsvermoedend te wachten op een vriendin, maar als je te lang staat te wachten, heb je kans dat je ineens met 15 andere Argentijnen op diezelfde vriendin staat te wachten.

En dan als hij uitgaat. Wachten tot iedereen klaar is om van huis te gaan, wachten bij het stoplicht. Bij elk stoplicht, op elke straathoek, want er staan er nogal wat en het verkeerssysteem in Argentinië is gericht op wachten met al die vierkante stratenblokken. Doorstromen doet het in elk geval niet. Wachten tot de bestuurder in de auto voor je zijn telefoon neerlegt en achter de anderen aan rijdt. Parkeren. Dan wachten tot iedereen gepind heeft en wachten in de bar op een tafeltje. Als blijkt dat er geen tafeltje is, wachten aan de bar op je drankje. Lang wachten. Wachten tot iedereen zijn cocktail heeft uitgezocht, betaald, en tot de cocktailshakers de cocktail met uiterste precisie in elkaar hebben gezet.

Wachten tot iedereen heeft. Dan begint het gezellig zijn. Maar daarna weer wachten tot twee van de groep nog even een tafel hebben gefixt, wachten tot de mensen die daaraan zitten weg zijn en wachten tot iedereen weer van de wc is, want we gaan naar de andere bar.

Wachten tot iedereen weer bij de auto’s is. Wachten tot er een taxi is, omdat er eigenlijk niet meer zelf gereden kan worden. En dan weer de stoplichten.

Gelukkig niet lang meer tot het morgen is.

foto’s: claris.com; lavoz.com.ar; desdemiterrazza.blogspot.com

Eén reactie op “even wachten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: