sao paulo

Vies, druk en gevaarlijk. Zo noemt Columbus Travel de stad waar ik intussen twee keer een paar weken verbleef. Let wel, Columbus Travel heeft als slogan ‘het avontuur ligt om de hoek’. U kunt het artikel hier teruglezen, als u wilt. Maar ik leg het rustig even uit. Ik vind Sao Paulo namelijk ook een vieze, drukke en gevaarlijke stad.

De stad is besmeurd met graffiti. Overal zijn de huizen en gespoten en geverfd. De beste straatkunstenaars (‘Os Gêmeos’) komen uit Sao Paulo. Er is een straat die Beco de Batman heet en door studenten van de kunstacadamie tot en met de straatstenen wordt beklad. Behoorlijk vies.

Deze straat ligt in een gevaarlijke wijk. Zeker in het weekend. Overal zijn barretjes en winkeltjes, waar je buiten op straat wat kan drinken of eten. Dat doet ook iedereen. Mensen werken hier 10 tot 12 uur per dag. Het enige waar ze nog zin in hebben, na hun werk is zuipen. Hartstikke gevaarlijk voor je portemonnee. En je lever.

Maar dat is nog niet alles. Je kunt bijvoorbeeld vlakbij metrostation Republica ook het gebouw Italia op. Het gebouw heeft 47 verdiepingen. Met drie verschillende oude metalen liften moet je omhoog. Boven is het uitzicht verpletterend, nooit zag ik zoveel wolkenkrabbers tot aan de horizon. Ik zag zelfs de helft van de stad in de regen liggen, terwijl de andere helft in de zonneschijn lag. Erboven vlogen drie helikopters, want per helikopter ben je nou eenmaal sneller op je bestemming in deze stad dan over de vloer. Gevaarlijk daarboven. Je krijgt namelijk zomaar een glas prosecco als je het terras op komt.

En druk, zo druk. Als je ‘s ochtends met de metro gaat, kom je terecht in een stroom van miljoenen mensen. Letterlijk miljoenen mensen. Dranghekken houden hen in de juiste stroom in de gangen van de metrostations. In metrostation Se kun je van bovenaf drie perronnen naar beneden kijken om een mierenhoop aan mensen te begluren. Elke minuut komt er een nieuwe metro aanrijden. Elke minuut stappen honderden mensen in.

Op zondag wordt de hoofdader door de stad afgesloten voor mensen die willen fietsen. Kun je je voorstellen hoe druk het dan is. En dat allemaal voor mensen die willen fietsen door deze enorme metropool. Wie wil dat nou. Lijkt me vooral in combinatie met die plotselinge regen- en onweersbuien een enorm gevaarlijke combinatie.

Kortom, vies, druk en gevaarlijk. Echt een stad om nooit naartoe te gaan. En zeker niet voor het avontuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: