plogtober #27

img_1049
Goedemorgen, het is 7:34 en ik heb al die tijd al lopen mauwen en wachten, want honger. Doe er wat aan, hoomin. Ik zoek in mijn telefoon het lijstje: redenen om alsnog niet met kinderen te beginnen op en zet erbij: ik ben een leuker persoon als ik kan slapen.
img_1050
Het heeft geregend. Hopelijk zullen de passagiers van mijn tour zich daar niet zo druk om maken. En hopelijk zetten de mensen in San Telmo de markt op. Want dat is het doel van de tour vandaag. En Argentijnen zijn niet goed met regen, dus het zou tegen kunnen vallen vandaag.
img_1051
Maar deze jongen staat er lekker bij. Laat maar komen, die zondag, denkt hij. Hij oogt frisser dan San Martin vorige week.
img_1054
Ik begin maar eens met een cafe con leche. Met uitzicht op Obe. Toch een leuk detail.
img_1056
En dan ontmoet ik in naastgelegen hotel de groep van 16 dames die allemaal dit shirt dragen. Ze komen uit Paramaribo en sommigen kennen elkaar al 50 jaar. Ik vind het schitterend dat ze allemaal hetzelfde shirt dragen. En dan ook met Fa waka erop.
img_1059
We lopen vanaf het hotel naar Plaza de Mayo. Als ik vertel dat in de Kathedraal San Martin in de tuin begraven ligt, omdat hij de boel op stelten zette, lachen ze zo hard dat zelfs enkele Braziliaanse toeristen verbaasd opkijken. ‘Mogen we binnenkijken, Janneke?’ Natuurlijk.
img_1057
De jongste is 60 jaar, de oudste 75. Maar ze vertellen moppen alsof ze 25 zijn en ze reizen elk jaar met de hele groep naar een ander land. Ik vind het nog steeds mooi.
img_1061
Na een strooptocht langs de kraampjes van San Telmo laat ik ze achter in Bar Dorrego. Ik ga daar straks nog even naar terug, maar eerst even zelf naar de mercado.
img_1063
Nou vooruit, dan eet ik ook nog maar even een broodje zalm, terwijl ik mijn boek lees. Het gaat niet hard met ‘De ontembare’. Het is zeker mooi, maar het is voor mij nu zoeken waar hij de volgende 429 bladzijden nog naartoe wil. Ik begin stiekem ook vast in ‘De dochters van de kapitein’ van Maria Dueñas. Gewoon omdat dat zo heerlijk lezen is.
img_1064
Ik loop nog even terug naar Bar Dorrego. Ze zijn blij dat ik zo’n grote groep had binnengebracht. Of ik een kopje koffie wil. Ik wil vooral even vragen hoe het gaat. Het gaat goedkomen, knikken de obers lachend. De bar staat op de lijst met notabele barretjes, een van de 80 in de stad. De bar moet misschien sluiten, omdat de eigenaar diep in de schulden zit. Ook de obers met wie ik spreek krijgen al maanden geen salaris meer uitbetaald. Maar wat moeten ze dan? Ander werk zoeken? Waar dan? Ze zijn hier gelukkig. En overal is het moeilijk. Ze proberen nu een coöperativa te worden. Kijk bij een van mijn andere posts over coöperativas als je wilt weten wat dat inhoudt. De mannen slapen nu in de bar om ervoor te zorgen dat ze er niet worden uitgezet door de eigenaar van het pand. En verder hopen ze op heel veel klanten in de komende tijd. Vandaar hun dankbaarheid. Ze hebben er vertrouwen in. Dat blijkt ook als ze weigeren dat ik mijn koffie betaal. Zo werkt dat dus.
img_1062
De bloesemboompjes zijn blij met de hoeveelheid regen van de afgelopen weken. En als straks de libertador in bloesem staat…. oooooh.
img_1066
Ik neem bus 39 naar huis. De buschauffeur fronst. Helemaal naar Palermo? Ben je niet wijs. Nee.
img_1065
Mooi San Telmo.
img_1067
En het schitterende stationsgebouw van Constitucion. Weer helemaal gerenoveerd. Toch een plek waar je niet hoort te komen, vinden de Argentijnen. En ze hebben gelijk, het is ook niet prettig daar. Maar zo zonde dat ik dit dus nooit aan toeristen kan laten zien. (Een moeder vroeg me ooit, toen ik naar de les kwam, hoe ik daar gekomen was. ‘Via Constitucion??’ riep ze verbijsterd uit. ‘Dat heb ik liever niet.’ Dat werd wel lastig, want daar woonde ze vlak achter. ‘Je kunt ook een helikopter voor me bestellen in het vervolg,’ knikte ik. Daarna hield ze erover op.)
img_1068
Ik heb weer genoeg gelopen vandaag. Poes beraamt hier snode plannen om het geurgeweld van mijn tenen met gelijke munt terug te betalen. Maar dan morgenochtend half 6.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: