brief aan de huisbaas (v)

Geachte huisbazin,

Door middel van deze brief wil ik u danken voor het vele werk dat u voor mij heeft gedaan. Ik woon hier nog maar kort, sinds 1 november, en ik heb al van alle voordelen die dit appartement biedt, mogen genieten. De muren bieden een breed scala aan diverse diepbruine vochtplekken, die vermeerderen waar je bij staat. Echt aan mij besteed, ik houd niet van steriel wit. Werkelijk fenomenaal zijn echter de kleine watervallen die, zodra mijn bovenbuurman gaat douchen, ontstaan langs de zijkanten. Het water komt zelfs tot op de grond. Ongelooflijk hoe dit geregeld is. Om het feest compleet te maken, heeft de loodgieter ook in de badkamer een gat in het plafond geslagen om te kijken of er daar ook watervallen uit gaan komen en hij kon blij verrast bevestigend antwoorden. Daar kon ik op rekenen en inmiddels zijn ze inderdaad gearriveerd. Gelukkig heeft hij het gat in het plafond niet meer dichtgemaakt sindsdien. Nu is mijn bad al nat voordat ik de douche zelfs maar aanzet! Daarvoor betaal je in een hotel de hoofdprijs.
Elke avond zijn er optredens van diverse kakkerlakken in verschillende grootten. Het is onvoorstelbaar knap dat zij vanuit alle hoeken van de zaal opkomen en in andere hoeken weer afgaan en de formaties die zij maken zijn bewonderenswaardig. Mijn vriend mag altijd participeren in de show met uiteenlopende props, zoals bezems, schoenen of vliegenmeppers en ze vinden het geen probleem als er daarbij enkele van hen tenondergaan. Ze lopen allemaal redelijk snel, dus het is echt een avondvullend programma. Kosten noch moeite worden gespaard door het ensemble om mijn vriend zijn avondbeweging te gunnen, sommige gaan zelfs in de kast achter de havermout zitten of ik vind de volgende dag nog een slapende in de la met het bestek! Een prettige bijkomstigheid, want ik vind dat je bestek niet vaak genoeg kunt afwassen. Het liefst doe ik het elke ochtend voordat ik ga werken, als ik lekker weinig tijd heb, dat voert de spanning een beetje op.
De lift doet het gelukkig vaak niet. Zo is het niet alleen voor mij niet nodig een duur abonnement bij een sportschool af te sluiten, maar hoef ik ook niet bang te zijn dat hij naar beneden stort. Hij blijft altijd op verdieping 3 hangen. Het is fijn om zulke zekerheden te hebben in het leven. Ik ben niet zo’n dare devil. Ook kunnen we langer van de blaffende hond van de buren genieten als zij langer op de lift moeten wachten, of zelfs moeten lopen vanaf de zesde verdieping. Ik ben gek op honden.
De intercom functioneert niet, gelukkig, want ik houd niet van bezoek. Als mensen aanbellen, zijn ze gelukkig altijd alweer weg, als ik beneden kom. Laatst belde de postbode aan met mijn credit card, die heb ik nu dus niet gekregen, want ik was te laat beneden en kon hem niet vertellen dat ik eraan kwam. Heerlijk. Met een credit card zou ik alleen maar geld uit gaan geven en mezelf in de schulden werken en dat is toch echt het laatste wat ik zou willen.
Als laatste ben ik blij dat het rolluik niet naar beneden kan. Ik vind het onnodig donker als zo’n rolluik naar beneden is. Ik geniet van de zon, als die me ’s ochtends wakker maakt, rond een uur of zes, ver voordat de wekker gaat, hoewel ik dan wel een beetje veel tijd heb voor het afwassen van het bestek. Ik geniet ’s avonds ook van de zon als die de hele dag mijn appartement in heeft geschenen. De ontstane hitte is voor mij elke dag een welkome ontspanning. Mijn familie en vrienden in Nederland zullen jaloers zijn op mijn eigen sauna, terwijl zij daar met dikke pakken sneeuw te kampen hebben.
Soms als ik met mensen praat, durven ze nog wel eens te beweren dat zij ook veel bijzondere extra’s hebben, dat dat gebruikelijk is hier in Buenos Aires. Maar ik win het opbieden altijd glansrijk, ze vallen dan stil en ik moet altijd lachen om hun verbouwereerde gezichten als ik nog even doorga met opsommen van de faciliteiten waarin dit appartementencomplex voorziet.
Zo hebben we een keer per week een vijver in de hal beneden. Het water komt niet uit de kraan, dat zou verspilling zijn, het water komt van beneden, uit het riool. Zodoende drijven er velletjes papier en andere obstakels in, zodat er een echt vijver-effect ontstaat. De aanleg van de vijver en het disfunctioneren van de lift vallen altijd samen, zodat er meer tijd is om van de vrijkomende geur te genieten als ik de trap op loop.
Toen u mij belde om te informeren over de huidige situatie van het appartement, vertrouwde u me toe dat ik geduld moest hebben. Ik vind het indrukwekkend hoe snel u merkt dat ik een erg ongeduldig persoon ben en ik mezelf daarmee behoorlijk in de weg zit. Eigenlijk had ik niet verwacht dat psychologische ondersteuning bij de prijs inbegrepen zou zijn.
Ik heb begrepen dat u de huur met 17 procent wilt verhogen. U verontschuldigt zich nog, verwijzend naar de inflatie die (bijna) net zo hoog was in de afgelopen maanden. Maakt u zich geen zorgen, u hoeft zich niet in duizend bochten te wringen, de verhoging te verklaren. Ik ben dankbaar voor alle extra’s die dit appartement mij biedt. Ik snap eigenlijk niet waarom de huur de afgelopen maanden zo laag is geweest.

Met een hartelijke groet,

Janneke Lootens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: